Σαρακοστιανή Νηστεία: ευκαιρία για αποτοξίωση ή σαμποτάρει τη διαδικασία απώλειας βάρους;
Η περίοδος του Πάσχα διχάζει διατροφικά πολλά άτομα. Μία μερίδα του πληθυσμού αποφασίζει να ξεκινήσει νηστεία με σκοπό να χάσει βάρος , και μία άλλη θεωρεί ότι η νηστεία σαμποτάρει τη διαδικασία απώλειας βάρους.
Ποια είναι όμως η αλήθεια;
Ας ξεκινήσουμε όμως με το τι είναι νηστεία και τη περιλαμβάνει η σαρακοστιανή νηστεία.
Η σαρακοστιανή νηστεία είναι η μεγαλύτερη νηστεία της ορθοδοξίας. Διαρκεί 48 ημέρες, ξεκινώντας από την Καθαρά Δευτέρα και λήγει το Μ. Σάββατο. Σύμφωνα με τους κανόνες της εκκλησίας , αποκλείονται από τη διατροφή όλες οι ζωικές τροφές (κρέας, γαλακτοκομικά , αυγά ) , το ψάρι και κάποιες μέρες απαγορεύεται το αλκοόλ και το ελαιόλαδο.
Οπότε έρχεται το σημαντικό ερώτημα :Είναι ευκαιρία ή όχι για να χάσουμε κιλά και να κάνουμε αποτοξίνωση;
Η απάντηση είναι αρνητική. Ευκαιρία για να μπούμε σε πρόγραμμα απώλειας βάρους είναι όποτε εμείς νιώθουμε έτοιμοι , είτε είναι περίοδος νηστείας είτε όχι. Σίγουρα δεν είναι ευκαιρία για αποτοξίνωση, δεδομένου πως δεν είναι τοξικές όλες οι ζωικές τροφές και φυσικά δεν είναι <<αθώες>> όλες οι νηστίσιμες τροφές.
Προφανώς η κατανάλωση πολλών λιπαρών κρεάτων , τυριών και επεξεργασμένων κρεατοσκευασμάτων , είναι επιβαρυντικά για την υγεία μας λόγω του κορεσμένου λίπους. Όμως υπάρχουν ζωικά τρόφιμα που μπορούν να ενταχθούν σε μία ισορροπημένη διατροφή και είναι ωφέλιμα για την υγεία μας.
Και έρχεται και το δεύτερο ερώτημα : Μήπως να μην κάνω νηστεία γιατί δεν θα μπορέσω να χάσω βάρος ;
Αρχικά ας σημειώσουμε πως η νηστεία είναι συνυφασμένη με την λιτότητα και την εγκράτεια. Οπότε αν οι προσλαμβανόμενες θερμίδες μείνουν σταθερές και υπάρχει θερμιδικό έλλειμα , δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Σαφώς και η αναλογία πρωτεϊνών/υδατανθράκων γέρνει προς τους υδατάνθρακες την περίοδο της νηστείας, αλλά αυτό επηρεάζει κυρίως άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη ή διαβήτη τύπου 2 και όχι υγιή πληθυσμό.
ΣΗΜΕΙΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΣΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ
Το δύσκολο κομμάτι στη νηστεία είναι η επίτευξή του κορεσμού, λόγω μειωμένης πρόσληψης πρωτεΐνης.
Σημείο κλειδί στο αίσθημα του κορεσμού αποτελεί η πρόσληψη υδατανθράκων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και πολλές φυτικές ίνες (π.χ. ψωμί ολικής αλέσεως , ζυμαρικά ολικής, βρώμη κ.τ.λ.). Επιπλέον η τακτική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, μαγειρεμένων ή ωμών , θα βοηθήσει στο αίσθημα της πληρότητας.
Επιπλέον στόχος κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι η πρόσληψη όσων περισσότερων πρωτεϊνών από φυτικές πηγές γίνεται. Τέτοια προϊόντα είναι τα όσπρια , χούμους , τόφου , αρακάς, προϊόντα σόγιας, κινόα , ξηροί καρποί κτλ. Φυσικά όπως γνωρίζουν πολλοί , ο συνδυασμός οσπρίων με κάποιο δημητριακό, δημιουργεί μία πλήρη πρωτεΐνη π.χ. ρεβίθια με κινόα ή φακόρυζο. Μην ξεχνάμε όμως πως κατά τη διάρκεια της νηστείας επιτρέπεται η κατανάλωση θαλασσινών αποτελούν μία άριστη πηγή πρωτεΐνης.
Σημαντική είναι επίσης στη νηστεία η κατανάλωση καλών λιπαρών, ιδίως τις ημέρες που δεν επιτρέπεται η κατανάλωση ελαιολάδου. Τέτοια τρόφιμα είναι οι ξηροί καρποί. Ταχίνι , ελιές, αβοκάντο κτλ.
Κλείνοντας θα ήθελα να διευκρινίσω πως σε κάθε περίπτωση χρειάζεται εξατομίκευση για να εξασφαλιστεί η πληρότητα των θρεπτικών συστατικών ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Και ας μην ξεχνάμε πως νηστεία δεν σημαίνει ανταλλαγή αρτύσιμων προϊόντων με αντίστοιχα νηστίσιμα , αλλά εγκράτεια και λιτότητα.